Verkar det för bra för att vara sant – då är det oftast det

posted in: Hem, Våra tjänster | 0

Nu är våren strax här. Ett numera rätt säkert vårtecken är att de kringresande ”hantverkarna” dyker upp i våra villakvarter och erbjuder sina tjänster. Många av oss villa- och sommarstugeägare har blivit kontaktade av de kringresande som påstridigt säljer in sina tjänster.

Det kan kännas hotfullt när de står vid entrén eller på uppfarten och kräver pengar för ett arbete som de vill utföra på din fastighet. En del av dem har en vänlig ton från början, men blir allt mer aggressiva när det kommer till betalningen. Ofta blir arbetet dessutom mycket dyrare än överenskommet.

De här ”hantverkarnas” affärsidé är inte ok. De betalar inte skatt i Sverige, de saknar ansvarsförsäkring och ofta arbetar de utan rätt verktyg och maskiner. Du vet inte heller om de följer våra byggnormer. Du får ett muntligt prisförslag som ligger långt under marknadspris och då är det läge att dra öronen åt sig. Om något verkar vara för bra för att vara sant är det oftast det.

Några av tjänsterna som erbjuds är tak- och fasadarbeten och asfaltläggning. Visst kan den nylagda garageuppfarten se bra ut – till en början. När vintern kommer och det blir tjäle i marken så är risken stor att asfalten spricker och går sönder, eftersom den inte är korrekt lagd. Vad gör du då?  Asfaltsläggarna befinner sig inte längre i Sverige och därmed går dina möjligheter att reklamera om intet.

Ska du anlita en hantverkare så ska du alltid kräva att denne har F-skattsedel och ansvarsförsäkring. En seriös hantverkare tar reklamationer på allvar och tar heller inte emot svart betalning.

Så skyddar du dig mot oseriösa ”hantverkare”:

  • Ring polisen på tel nr 112 om de kringresande fuskbyggarna vägrar att lämna din tomt. Om du känner dig hotad så klassar polisen det det som ett pågående brott.
  • Kräv alltid F-skattsedel & ansvarsförsäkring.
  • Be om referenser.
  • Inga muntliga avtal. Skriv alltid avtal när du ska renovera eller bygga om – du hittar en bra avtalsmall kallad Hantverksformuläret på hantverkarna.se
  • Betala aldrig för arbetet i förskott.
  • Verkar det för bra för att vara sant – då är det oftast det.

janne 5

 

 

uc och th

 

 

 

 

 

 

 

 

Anlita oss på A.S Driftteknik istället

Vi kan hjälpa dig! Vi brukar säga att det absolut bästa sättet att få ett bra och långsiktigt hållbart resultat är att anlita en professionell hantverkare. Vi har den nödvändiga kunskapen, erfarenheten och utrustningen. Skulle det visa sig att ett arbete ligger utanför vårt kärnområde och kompetens så berättar vi det på en gång.